Руският президент Владимир Путин посрещна в черноморския град Сочи лидерите на Армения

...
Руският президент Владимир Путин посрещна в черноморския град Сочи лидерите на Армения
Коментари Харесай

Путин посрещна в черноморския град Сочи лидерите на Армения и Азербайджан в опит да посредничи за решаването на дългогодишния конфликт между двете съседни държави - Топ новини

Руският президент Владимир Путин посрещна в черноморския град Сочи водачите на Армения и Азербайджан в опит да посредничи за решаването на дългогодишния спор сред двете прилежащи страни, които са някогашни руски републики, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Путин се срещна първо с арменския министър председател Никол Пашинян в президентската резиденция в Сочи, като съобщи, че консултациите имат за цел гарантирането на мир и непоклатимост и деблокирането на транспортна инфраструктура, с което да се помогне за икономическото и общественото развиване на Армения.

В момента Ереван и Баку са в обтегнати връзки поради дългогодишния спор за региона Нагорни Карабах. Нагорни Карабах е част от Азербайджан, само че след завършилата през 1994 година сепаратистка война там е под контрола на етнически арменци, подкрепяни от арменската войска.

Русия е най-близкият съдружник и спонсор на Армения, където има военна база, само че поддържа топли връзки и с Азербайджан, отбелязва АП.

„ Виждаме по какъв начин подхождат сътрудниците ни към протичащото се на Арменско-азербайджанската граница и към Нагорни Карабах “, сподели през днешния ден съветският президент. „ Този спор продължава от десетилетие и ние би трябвало да го прекратим “, добави той.

Консултациите на Путин с арменския министър председател Никол Пашинян и с азербайджанския президент Илхам Алиев засягат осъществяването на мирното съглашение от 2020 година, което бе реализирано с посредничеството на Москва. По време на шестдневната война през 2020 година Азербайджан си върна контрола върху обширни територии от Нагорни Карабах и прилежащи области, които десетилетия наред бяха под контрола на арменски елементи. При боевете починаха повече от 6700 души. Русия разположи в района мироопазващ контингент от към 2000 военни.

През септември имаше нова вълна от принуждение, при която починаха повече от 200 военни и от двете страни.

Днес Пашинян сподели, че ще упорства Азербайджан да изтегли частите си от зоната в Нагорни Карабах, в която са ситуирани съветските мироопазващи сили и да освободи арменски военнопленници.

Според съветски осведомителни организации тематика на диалозите сред държавните водачи е било и изтеглянето на съветските сили.

На срещата си с Алиев Путин е изтъкнал нуждата от активизиране на работата на взаимната тристранна група, в която вземат участие вицепремиерите на Русия, Азербайджан и Армения, отбелязва ТАСС.

„ Днешната тристранна среща, която ще се състои малко по-късно, няма да бъде първата. По ваша самодейност организирахме такива съвещания и виждам, че те дадоха доста добър подтик на процеса на нормализация “, обърна се Алиев към съветския държавен глава.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР